Η γερμανική κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες υποδοχής προσφύγων στο πλαίσιο των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων. Τον Δεκέμβριο έφτασαν στη Γερμανία 480 αιτούντες άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία.

Το Βερολίνο επισπεύδει τη συμφωνηθείσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποδοχή προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία. Όπως προκύπτει από στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών τα οποία παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, τον Δεκέμβριο η Γερμανία υποδέχθηκε συνολικά 480 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Την ερχόμενη χρονιά οι πτήσεις θα συνεχιστούν», αναφέρει το υπουργείο σύμφωνα με την εφημερίδα. «Στόχος είναι μελλοντικά να καταστεί δυνατόν να υλοποιείται η είσοδος στη χώρα έως και 1.000 ατόμων μηνιαίως». Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθραία ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και απάτριδες Παλαιστίνιοι.

Απίθανο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα

Πριν από έναν και πλέον χρόνο η ΕΕ είχε αποφασίσει την ανακατανομή 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προχωρούν, ωστόσο με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, κυρίως λόγω της σθεναρής αντίστασης χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2017 η Γερμανία προβλέπεται να έχει υποδεχθεί 27.000 πρόσφυγες, εντούτοις μέχρι στιγμής ο αριθμός των ατόμων που έχει δεχθεί στο έδαφός της δεν ξεπερνά τους 1.095. Μέχρι τον Νοέμβριο η χώρα είχε υποδεχθεί μόλις 615 πρόσφυγες στο πλαίσιο του λεγόμενου EU-Relocation Program.

Σύμφωνα με την Neue Osnabrücker Zeitung τις τελευταίες εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες. Παρά ταύτα όμως θεωρείται σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί το συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

Η προσφυγική πολιτική και η μετεγκατάσταση των προσφύγων ειδικότερα συνεχίζει να διχάζει τις χώρες της ΕΕ. Οι χώρες που έχουν υποδεχθεί μέχρι στιγμής τους περισσότερους πρόσφυγες στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής συμφωνίας είναι η Γαλλία (2.696) και η Ολλανδία (1.214).

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle