Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, έπειτα από την πολυαίμακτη πολεμική σύρραξη που άρχισε το 2011, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρινίζοντας ότι τα άλλα δύο έγγραφα αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός.

Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. «Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Αμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. «Ομως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομορκατίας», διευκρίνισε.

Η «ιστορική ευκαιρία» που προσφέρει η εκεχειρία «δεν πρέπει να χαθεί», δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε σήμερα ότι το παράθυρο της ευκαιρίας που ανοίγει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία δεν πρέπει να χαθεί.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις προσπάθειές της και για την διακοπή των αεροπορικών επιδρομών, που κατ’ αυτόν συμπεριλαμβάνεται στην ανακωχή.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι προσεχείς συνομιλίες για τη Συρία στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη αλλά να τις συμπληρώσουν.

«Αυτή η ευκαιρία πάση θυσία δεν πρέπει να χαθεί», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα «χαιρετίζει» τη συμφωνία εκεχειρίας

Ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία ανακοινώθηκε σήμερα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτρέψει να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους.

«Ο ειδικός απεσταλμένος χαιρετίζει τη γενική εκεχειρία ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τις οργανώσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης», ανέφερε το γραφείο του ντε Μιστούρα σε μια ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ελπίζει η συμφωνία «να διευκολύνει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» στη χώρα.

Ο ντε Μιστούρα «ελπίζει ότι η εκεχειρία θα σώσει ζωές αμάχων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Εξάλλου ο ντε Μιστούρα «ελπίζει» η συμφωνία αυτή να επιτρέψει να γίνουν «παραγωγικές συνομιλίες στην Αστάνα», την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου η Ρωσία σχεδιάζει να οργανωθούν οι συνομιλίες για τη Συρία πέραν του πλαισίου του ΟΗΕ.

Ακόμη ο Στάφαν ντε Μιστούρα εκτίμησε πως οι «εξελίξεις θα συμβάλουν να γίνουν παραγωγικές και συνολικές διασυριακές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» στη Γενεύη την 8η Φεβρουαρίου.