Σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας (ΚΚΙ), πέθανε στη Μαδρίτη, σε ηλικία 96 ετών , o Ισπανός ποιητής Μάρκος Άνα, ο οποίος είχε περάσει 23 χρόνια στη φυλακή, στη διάρκεια της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο.

Σύμφωνα με την Mundo Obrero, μια έκδοση του ΚΚΙ στο οποίο ο ποιητής παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Μάρκος Άνα «απεβίωσε την Πέμπτη στο νοσοκομείο Γκρεγκόριο Μαρανιόν, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και φίλους».

Το πραγματικό του όνομα ήταν Φερνάντο Μακάρο Καστίγιο και γεννήθηκε το 1920. «Κατηγορούμενος για τρεις δολοφονίες για τις οποίες είχαν ήδη τουφεκιστεί άλλοι κρατούμενοι», μπήκε στη φυλακή σε ηλικία 19 ετών και δεν βγήκε παρά στα 42 του», ανέφερε η El Pais. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται σε αυτόν ως «τον πολιτικό κρατούμενο που έμεινε κλεισμένος στις φυλακές του Φράνκο για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Ο Μάρκος Άνα εντάχθηκε πολύ νέος στο Κομμουνιστικό Κόμμα και στρατεύθηκε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1936-1939). Μετά τη νίκη των εθνικιστών, συνελήφθη στη Μαδρίτη.

Καταδικάσθηκε δις σε θάνατο, όμως η ποινή του μετατράπηκε σε κάθειρξη. Ο νεαρός κρατούμενος άρχισε τότε να γράφει βιβλία ποίησης –όπως το «Espana a tres voces» (Η Ισπανία σε τρεις φωνές)– για τα οποία κέρδισε εγκώμια από τον Πάμπλο Νερούντα και τον Ραφαέλ Αλμπέρτι.

Ταιριάζοντας τα ονόματα των γονιών του, ο Καστίγιο, επινόησε το ψευδώνυμο του. Ο πατέρας του είχε σκοτωθεί σε βομβαρδισμό στη διάρκεια του εμφυλίου.

Όταν απελευθερώθηκε το 1961, ο Μάρκος Άνα εξορίσθηκε στο Παρίσι όπου διηύθυνε το Κέντρο Ενημέρωσης και Αλληλεγγύης «με τον Πάμπλο Πικάσο ως επίτιμο πρόεδρο», όπως αναφέρει η Mundo Obrero.

Μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975, ο ποιητής επέστρεψε στην Ισπανία, όπου συνέχισε να γράφει και να αγωνίζεται για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ιδιαίτερα αυτών που κρατούνταν στη Χιλή από τη δικτατορία του Πινοτσέτ.

Ο ηγέτης του κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, γράφοντας για τον θάνατο του Άνα στο Twittew τον χαιρέτισε ως «έναν ήρωα του λαού». «Είσαι το καμάρι των συντρόφων σου και δικό μας», έγραψε.

Το 2007 ο Μάρκος Άνα είχε δημοσιεύσει απομνημονεύματα με τίτλο «Πείτε μου πώς είν’ το δέντρο!» και στη συνέχεια, το 2013, ένα βιβλίο αφιερωμένο στη νεολαία που αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση, το «Vale la pena luchar» (Αξίζει τον κόπο να μάχεσαι).